Co se děje na Národní | Národní divadlo je opravdu pro všechny | Ulice Národní, Praha 1

Nechte si zasílat novinky z pražských ulic

Zadejte váš email

Národní divadlo není jen dominantou hlavního města a architektonickým skvostem, je také nositelem národního kulturního dědictví a jedním ze symbolů národní identity. Vystupovat v něm – to je nejvyšší možné ocenění každého z našich umělců. Na těchto věcech se určitě shodnou všichni. Velmi dobře toto vědí i cizinci, kteří Národní divadlo často a rádi navštěvují, protože vidět nejen představení (operu, činohru, balet), ale také nádherné prostory, z nichž na vás dýchne historie a současnost, hrdost a majestátnost, stojí opravdu za to. Je to prostor, ve kterém každý člověk pocítí pokoru a úctu…

 Pohnutá historie Národního divadla nenechá nikoho chladným

Přestože je Praha často označovaná jako kolébka evropské kultury, pokud jde o stavbu Národního divadla, provázela ho strastiplná cesta, o které již bylo napsáno mnoho - proto jen opravdu v krátkosti.  Na stavbě Národního divadla se sbírkami podílely masy lidí a k slavnostnímu položení základního kamene došlo 16. května 1868. Poprvé bylo otevřeno 11. června 1881, odehrálo se v něm ještě dalších 11 představení a pak bylo uzavřeno za účelem dokončovacích prací. Bohužel uprostřed nich, 12. srpna 1881, došlo k požáru, při kterém byla velká část divadla zničena. Začala znovu velká sbírka, při které se za 47 dní vybral milion zlatých.  Znovuotevření Národního divadla proběhlo 18. listopadu 1883 představením Smetanovy slavnostní opery Libuše. Technicky dokonale vybavená stavba sloužila bez velkých přestaveb téměř sto let, a to až do 1. dubna 1977, kdy bylo Národní divadlo uzavřeno, a více než 6 let zde probíhaly rekonstrukční práce a dostavba okolí. Slavnostní otevření proběhlo k 100. výročí otevření Národního divadla, a to 18. listopadu 1983.

 Co dnes Národní divadlo nabízí – vybírat je opravdu z čeho

Historická budova Národního divadla z roku 1883 je obecně považována za první divadelní scénu České republiky. Je profilovým domem instituce Národního divadla, která dnes čítá čtyři budovy a čtyři soubory. Zhlédnout zde můžete představení opery, činohry a baletu. Během července a srpna jsou připravena některá představení, plná divadelní sezona vypukne v září, kdy můžete na slavných prknech vidět taková díla, jako jsou např. Carmen, Strakonický dudák, Jakobín či Čarodějův učeň.

 Netradiční zážitkové nabídky Národního divadla mohou být také velmi za zajímavou variantou

Precizně nastudovaná představení obsazená špičkovými umělci, jak je zmíněno výše, jsou samozřejmostí. Zároveň je ale zdejších prostor možno využít i např. pro speciální akce, jako jsou koktejl s mecenáši a sponzory divadla či firemní večírky. Jednou z novinek, která občas otevře podzemí Národního divadla - mimochodem srovnávanými mnohdy s prostory z filmu James Bond -  je projekt Play Underground jako zajímavá směs divadla a procházky. Při ní je v prostorách podzemního parkoviště pro návštěvníky připraven program, jehož se stanou součástí. S pomocí moderní techniky a předtočeného videa si v příběhu sami zahrají. 15 minut trvající procházka se zapůjčenými tablety a sluchátky, kdy se účastníci vydávají za dobrodružstvím, je určitě nevšedním zážitkem.